UNIVERSITY OF VIRGINIA                                                                                                          GROUNDS PLAN                                                                                                          OFFICE OF THE ARCHITECT
 

Notable Project Timeline
This timeline highlights building and landscape projects, as well as related publications, that exemplify one or more of the principles of the Grounds Plan. Items are organized by their actual or estimated completion date.

a

The Dell           
This project represents a creative response to the challenge of stormwa­ter management, provid­ing environmental and aesthetic improvements while meeting the regula­tory needs of the John Paul Jones Arena.

2004

b

 

 

 

 

Observatory Hill Dining Hall
The grass elipse created to the south of the dining hall provides much need flat open space to the Alderman Road Residence Hall and offers an out of doors compliment to the community gathering spaces found inside the building.

2005 

c

Historic Preservation FrameWork Plan This plan evaluated over 140 build­ings and landscapes, setting the framework for the continued preservation and study of the University’s post-Jefferson built history.

d

Cocke Hall
Renovation of this 1898 Stanford White structure.

e

 

 

 

 

Fayerweather Hall
Renovation config­ured this 1893building for use by Art History, demonstrating the importance of adaptable construction for this historic gymnasium.

f

Wilsdorf Hall
Containing nanotechnol­ogy research facilities, this structure was constructed on top of a parking lot in close proximity to related research buildings while improving connectivity in the precinct.

2007  

gSustainability Assessment
Devel­oped over a year-long process, details the breadth and depth of activities at UVa. and represents the first documented account of the University’s sustainability initiatives.

h

Ruffin Hall
Constructed for the Studio Arts program, this structure ex­tends north out from the Fiske Kimball Fine Arts Library and sets out a built edge to frame a landscaped central space as planned in the Arts Grounds Master Plan

2008 

iClaude Moore Nursing Education Building
Located on 15th Street across the street from School of Nursing School in McLeod Hall and the upcoming Medical Eduacation Building, this structure extends the medical education complex onto previously underutilized land in close proximity to the Hospital and Academical Village.

jClaude Moore Medical Education Building
Targeting LEED Silver Certification and built adjacent to School of Medicine facilities in MR-5 and the Carter Harrison Research Building.

k

SouthLawn Project
Constructs 114,000 GSF of space for the College of Arts and Sciences to house the History, Religious Studies and Politics depart­ments. The initial planning and design of the South Lawn featured significant and successful coordination with neighbors and the City of Charlottesville. This project was also the first at UVa. to pursue LEED certification.

2010  

l

 

 

 

 

Emily Couric Clinical Cancer Center
Formerly the site of a parking garage.

m

2011 and beyond

Rugby Administrative Building
Originally built as Faculty Apartments, restoration of this currently vacant building will provide space for administrative offices while preserving University history and conserving the embodied energy of building materials.

n

NewCabell Hall
Containing nanotechnol­ogy research facilities, this structure was con­structed on top of a parking lot in close prox­imity to related research buildings

oLee Street
Signif­icant improvements to Lee Street and the entrance to the Main Hospital are designed to better direct patients and visitors as well as form a more cohesive connection between health system facilities.

 

 

 

The Dell - Day-lighting Meadow Creek: environmental quality

The concept of the Dell project was originally introduced in the 1999 Strategic Plan for Water Resources Man­agement (SPWR), a collaborative effort completed as a critical component of the master planning process. At the time, much of Meadow Creek and its smaller tribu­taries were being conveyed through underground pipes. The SPWR, along with the subsequent 1998 Landscape Master Plan, identified an opportunity to implement stream channel and floodplain restoration through day-lighting Meadow Creek. This proposal offered aesthetic, environmental, and economic benefits for the University community as well as the private neighborhoods located within the Meadow Creek watershed.

The project was initially proposed in three segments: day-lighting Meadow Creek at The Dell, along “Name­less” Field, and around Carr’s Hill Field. While each segment was an important part of a holistic approach to addressing stormwater management on Grounds, simul­taneous completion was not necessary. Meadow Creek was chosen in part because the University of Virginia has ownership of the stream’s headwaters; the segment including the Dell was identified as the first portion of Meadow Creek to be day-lit because of its proximity to those headwaters and its prominent location on Grounds. A targeted study was commissioned, building upon the conceptual plans for the Dell, estimating total construc­tion costs for site work, stream restoration, landscape planting and improvements.

While day-lighting Meadow Creek took longer than tra­ditional stormwater management engineering projects, its implementation provided mutually beneficial results beyond the initial project boundaries. When plans for the new John Paul Jones arena were announced, the day-lighting proposal presented a cost-effective way to mitigate downstream stormwater run-off and drainage issues presented by the arena construction. This averted the need to remove a large stand of trees and build a large stormwater retention pond near the arena. In addition to these benefits, the arrangement allowed the Dell site to become an outdoor classroom for students, a place for repose along the otherwise busy Emmet Street corridor, and an area for recreation and pedestrian cir­culation between West and Central Grounds.

The storage and retention capabilities of the Dell were designed to accommodate some additional growth, giv­ing rise to a stormwater banking system on Grounds. This banking system offers an innovative approach to storm­water management for constrained infill development, allowing future construction projects to access quantity and quality credits if on-site mitigation is not feasible. Projects such as the Ivy/Emmet parking garage followed the precedent set by the Dell, day-lighting a Meadow Creek tributary and conserving natural habitat along the stream banks while adding to the capacity of the banking system. Future day-lighting projects, such as the South Lawn project, are expected as the University con­tinues to pursue a strategy of environmentally conscious infill development on the Grounds.